Nyheder

Nytårshilsen 2021

By december 28, 2021 No Comments

Hele INNOVATER-familien håber, at I alle har haft en fredfyldt og glædelig jul, samt at I vil få et godt og lykkebringende nytår.

2021 er for alvor blevet året, hvor BÆREDYGTIGHED er blev en meget stor del af hverdagen og fokussen i ejendomsbranchen. Et skifte der har været undervejs længe, men som nu er et vilkår og tema for stort set alt, vi arbejder med. Men når noget får stor fokus, så skaber det ofte flaskehalse, og der kan også stilles spørgsmål ved opnåede resultatet ud fra skrivebordsarbejde og efterdokumentation, så slutresultatet bliver mere “fake” end reelle forbedringer for miljøet.

Hos Innovater oplevede vi i årets løb, at fokus på bæredygtighed og den deraf krævede certificering reelt er blevet til en flaskehals. Sammen med Salling Group udviklede vi Danmarks første DGNB Guld-certificeret dagligvarebutik. Store dele af processen og ideerne bag er gode, men DGNB-serviceringen er tænkt til boliger, så det er en svær og tidkrævende proces at transformerer dette over til en dagligvarebutik. Netto i Horsens har derfor først modtaget det officielle diplom og en smuk bronze-plade til at sætte på bygningen her i december måned – over et år efter vi afleverede den flotte og innovative butik.

Jeg ser og hører samme problemer hos kollegaer i branchen, også når der certificeres boligprojekter, og jeg oplever problemet for vores igangværende projekter. Der er for få auditorer til at udføre det krævende kontrolarbejde, og Green Building Council er populært sagt blevet oversvømmet af egen succes. Som sagt er der gode innovative tanker bag DGNB, hvor både det bæredygtige miljø, men også det sociale miljø samt en øget økonomisk fokus på valgte principper betyder, at certificerede projekter får en bedre holistisk kvalitet end, hvis fokus havde været på at bygge billigst og hurtigst muligt.

2022 vil byde på endnu flere certificerede projekter, så jeg frygter at arbejdet med dette forsat vil være en flaskehals, og at der kan opstå en fristelse til at levere “fake” løsninger. Begrebet “greenwashing” er allerede blevet en del af årets ordbog og noget, som vi alle må være bevidste om at slå ned på. For målet må ikke hellige midlet, så ser jeg hellere et smukt og solidt byggeri baseret på fornuftige miljø- og energimæssige løsninger end anvendelse af produkter eller løsninger, der på papiret opfylder produktdeklarationen til en certificering, men mere foretages fordi dokumentationen kræver det, og/eller produktet har opnået et “grønt stempel” mere af navn end af gavn.

Jeg har før konkluderet, at vi hos Innovater stadig skal lære at kravle stærkere, før vi kan lære at gå – dette når det gælder bæredygtighed og grønne løsninger. Dog er jeg glad for at se, at vi altid forsøger at leve op til vores vision om at afleverer et “bedre“ projekt og et “bedre” område, end da vi overtog grunden eller opgaven. Vores projekter, som vi arbejder med, er blevet større hver for sig, hvilket betyder at vores “aftryk” og “indtryk”, i de områder vi arbejder med, har og får en større effekt, hvilket jeg både er glad og stolt over. Vi nyder vores arbejde, ligesom vi nyder at arbejde sammen med en masse dygtige, engagerede og ihærdige mennesker på hvert eneste projekt. Det er mellem mennesker, der opstår ideer og energi, så jeg er sikker på, at vi sammen vil bevæge barren videre opad i det nye år, hvor ovenstående teamet vil være fokusområder i ethvert Innovater projekt.

Et andet vigtigt fokusområde hos Innovater vil altid være en medmenneskelig adfærd og hjælpe dem, der ikke er lige så privilegeret, som os. Dette glæder ikke kun i en juletid, hvor alles fokus og vilje til at hjælpe forstærkes. Nej, dette glæder året rundt og skal gerne kunne ses i større eller mindre grad i alle vores handlinger. Vi kalder dette for “Innovater Care”, og jeg kan love, at vi også i 2022 vil støtte kampen mod livstruende sygdomme, støtte Børns Vilkår, Julehjælpen samt på mikro-niveau tøj og fodboldrejse til de seje drenge, som spiller fodbold i Tingbjerg og meget, meget mere. Dette vil jeg holde min organisation op på, ligesom jeg også næste år vil se positiv på at støtte de gode formål, som vi løbende præsenteres for af vores netværk.

Så til alle jer vores fantastisk kunder, leverandører, investorer, rådgivere, venner af huset m.fl. vil jeg sende en stor tak for året, der snart er gået samt ønsker jer alle og jeres kære et godt og lykkebringende nytår.

De bedste nytårshilsner,

Morten Lykke
CEO, Innovater A/S